Tuesday, December 27, 2005

Amoccas nytårstale

Så gik endnu et år. I sidste års nytårstale skrev jeg, at jeg ikke mente at noget år kunne blive værre end 2004 – lad mig indrømme med det samme, at jeg var naiv og dum og tog grueligt fejl. Men hvad kan man forvente? Jeg var 30 år yngre end jeg er i dag.

Men lad os tage et tilbageblik på året der gik, for at forstå hvad det var der gjorde, at 2005 blev det år vi helst så slettet af historiebøgerne. For det startede jo egentlig ok – ja så ok som konsekvenserne af 2004’s besked om ufrivillig barnløshed nu kunne tillade.

I januar var vi glade og spændte på første forsøg, og i februar gik vi så i gang. I april måtte vi sande, at behandling ikke nødvendigvis betød graviditet. Denne sandhed fik vi også at føle i september og nu igen i december. Og sammen med denne triste nyhed måtte vi så også indse, at løbet var kørt. Vi var færdige – i alle henseender.

Sidste år skrev jeg, at en nytårstale bør være positivt reflekterende. Det er fandeme svært at reflektere noget som helst positivt ud af årets hændelser. Det har været det værste lorteår i mands minde, og selv hvis jeg fik begge ben kørt af i 2006 ville det ikke nå 2005 til sokkeholderne i lortethed. 2005 var året hvor verden faldt ned. Og jeg har endnu ikke fundet ud af hvordan man får den op igen.

Samtidig med det positivt reflekterende tilbageblik, som jeg ikke kan leve op til, bør en nytårstale også skue fremad og se på det kommende år. Det er jeg endnu ikke klar til. Jeg lever i et vakuum, og sådan er det vist bedst lige nu. Fortiden gør for ondt at mindes og fremtiden er for ond at tænke på. Lige nu og her er alt der er.

Og hvordan har jeg det så? Kan man spørge sig selv. Ja, lad mig sige det på den måde, at hvis de nogensinde laver ”tuden på toiletter under familie julesammenkomster” til en olympisk disciplin, da vil jeg være sikret en finaleplads uden problemer. Og det er i dette vakuum, fyldt af tomhed punkteret med episoder af toilettuderi, at jeg befinder mig lige nu.

Hver nytår i de sidste par år har jeg tænkt: næste år er du mor eller i hvert fald gravid. Næste år bliver bedre. Jeg vil ikke begå fejlen igen, og tro, at 2006 bliver et bedre år. Jeg ved at jeg hverken er mor eller gravid næste år. Jeg tror at 2006 bliver endnu et lorteår, men i det mindste vil jeg ikke længere skulle leve i uvished og angst for fremtiden.

Min værste frygt er blevet til virkelighed og der er intet andet at gøre, end at lære at leve med det.

Godt nytår!

Labels:

13 Comments:

At 11:38 PM, Blogger Unknown said...

Kæreste Amocca.
Tak fordi du så ærligt deler dine tanker med os alle, jeg tænker en masse på dig og ønsker jeg kunne puste lidt håb og lys ind i dit vakum. Jeg er lige her, med masser af cyberKRAM
PUK

 
At 8:12 AM, Blogger soesterlystig said...

For fanden, hvor kan jeg bare copy paste din nytårstale... 2005=lorteår! 2006=accept (forhåbentligt)! Stort, stort knus

 
At 9:43 AM, Blogger Solsikke said...

Kære Amocca

Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal skrive, så jeg vil sende dig et trøstekram i stedet.

Solsikke

 
At 10:43 AM, Blogger Mira said...

Nytårskram herfra. Jeg kan ikke være mere enig i at 2005 har været et lorteår.
Det kan være vi kommer til at konkurrere i den olympiske disciplin toilettuderi ;-/ Jeg er efterhånden også ved at være ret trænet i det.

 
At 10:47 AM, Blogger HBT said...

Pu ha amocca det gør ondt at læse at det hele bare er noget lort - men jeg forstår dig udemærket og synes det er forfærdeligt uretfærdigt.

Trøstekram til dig fra mig.

 
At 11:08 AM, Anonymous Anonymous said...

Kære Amocca
Ja, nu har jeg lige sneget mig ind på din blog fra adoptionszonen. Åh nej, tænker du: "Ikke flere hurra-adoptions-alting-bliver-fantastisk-historier!" Nej, det er ikke meningen med mit svar. Jeg vil bare give udtryk for min medfølelse, fordi jeg virkelig ved hvad du går igennem. Selvfølgelig blev man gravid når man gik igang med at prøve for nu ønskede man at blive forældre... Nå, ikke. Selvfølgelig blev man gravid når bare man kom i behandling... Nå ikke. Selvfølgelig blev man gravid næste gang... Nå, ikke. Et behandlingsforløb består af at sluge den ene kamel efter den anden, og de bliver bare større og større med tiden. Jeg ved hvad jeg taler om med 5 IVF'ere bag mig, hvoraf sidste resulturede i en graviditet mellem fase 1 og 2 i adoptionsgodkendelsesforløbet. Lykken var stor og de to scanningsbilleder med lillens bankende hjerte blev godt slidt af alle de glædestårer de måtte stå model til. Men en scanning i uge 11 viste at min lille var død kort tid forinden. Verden vælter. Med hiv og sving og professionel hjælp (jeg kan anbefale Isabella Sofia Pedersen her i Århus) finder man sine ben og sine grænser igen, og finder kræfterne til at sige "aldrig fucking mere!" vil jeg udsætte mig selv for al det behandlingslort !!! Det er en mørk og lang tunnel du går igennem for tiden. På den anden side ligger adoption. Det bringer også sine sorger, lortedage og kameler der skal sluges med sig, men det medfører også stensikkert at man bliver forældre. Personligt er jeg på vej ud af tunnellen: vi er godkendte og skal snart på venteliste til Sydafrika. Efter godkendelsen har jeg haft et tilbagefald, hvor den umiddelbare glæde blev efterfulgt af en opblomstring af gammelkendte følelser som eksempelvis intenst had mod gravide maver og klokkeklare erindringer af den skæbnessvangre sidste scanning af min egen mave. Jeg tror det er mit sidste farvel til mit 'eget' biologiske barn som udspiller sig. Men der er også en anden meget rarere følelse som får mere og mere plads, nemlig en forventningsglæde. Ja, jeg bliver mor! Det gør du også, Amocca. Du skal uendelig mange tårer igennem inden da, men det sker en dag.
Så endte det alligevel med en "det-går-jo-nok-alligevel-for-du kan-jo adoptere-historie-" men det er fordi den historie også har en vis sandhed i sig. Der er bare altid flere nuancer der er med til at tegne billedet.
Held og lykke med at komme igennem denne svære tid. Håber du får øje på håbet snart.

KH Majse

 
At 1:10 PM, Anonymous Anonymous said...

Hvor du dog bare forstår at beskrive følelser.
Jeg kan i høj grad nikke genkendende til det du skriver. også jeg er holdt op med at tro på at det næste år er "året".
Jeg er SÅ træt af lykkelige mennesker, julehygge for FAMILIER og folk der meddeler de er gravide.
Jeg tror jeg pakker mig ind i vakkum som du.
Godt nytår trods alt.
Lene

 
At 2:06 PM, Blogger MariaG said...

Kære Amocca

Hvad skal jeg snart sige...intet er jo opløftende ligenu. Det eneste gode er, at vi har hinanden herinde, hvor vi møder forståelse, og hvor tuderiet ikke behøver at foregå på toilettet..!!
Jeg ønsker dig et godt nytår med de muligheder der nu ligger i det...hvem ved, måske vi ses oftere på adoptionzonen i det nye år :0)

 
At 2:21 PM, Anonymous Anonymous said...

Kære Amocca

Majse har allerede sagt det så klogt. Selvom det lige nu føles som enden på alting, er der stadig en vej til moderskabet. Jeg håber at du en dag finde den og føle den som rigtig.

Godt nytår - det kan faktisk kun gå fremad nu

 
At 9:20 PM, Blogger Spirren said...

Kæreste Amocca

Det skær i mit hjerte at læse dine ord.
Det gør mig ondt, at du skal igennem dette.

Jeg ønsker så inderligt, at jeg kunne gøre noget for dig.

Jeg ved, du kommer ud på den anden side igen, for det har du gjort før.

Jeg glæder mig til at se dig i januar, der står i forkælelsens tegn.

Et kærligt og stort kram M

 
At 10:45 AM, Blogger AndersenNikolaisen said...

Hej Amocca
tror også du rammer overskriften 'at leve med livet' -det er dælme svært, så jeg forstå så udemærket at du kan stille op i OL i tåre. Men når det er sagt, så er der altid en spire af kampgejst, og når du nu hopper ind i 2006 - så håber jeg at lykken hopper med dig.
Stort nytårsknus Jeanette

(Nb. jeg kan ikke komme ind på efterårsholdets side, kan du skrive til Trolden og bede hende om at sende mig linket. Så jeg kan følge jer der :-))

 
At 12:12 PM, Anonymous Anonymous said...

Kære Amocca.

Kan kun sende en masse tanker din vej og fortælle dig at jeg sagtens kan følge dine tanker i forhold til år 2005 som lorteår. En masse styrke din vej og håb om, at du får alt den kærlige omsorg du har brug for i denne tid.
Kh Chahis

 
At 5:37 PM, Anonymous Anonymous said...

kære Amocca

ville bare lige også sende dig en store krammer og takke for året der gik.
Året har været fyldt men tons skuffelser så år 2006 kan kun blive bedre. Hva det bedre så end måtte være, må Vi til at finde ud af. Spil Lotto, ryg, drik og fest igennem....

Tusinde tanker
cs

 

Post a Comment

<< Home




Powered by Blogger