Monday, May 16, 2005

Spørgsmålet der aldrig kom

Endnu en 30 års fødselsdag. Denne gang på mandens side af vennekredsen, ud over fødselaren kendte jeg ikke en sjæl. Vi sad til bords med to andre par - vældigt flinke. Begge med en bette unge omkring de 1½ år. Som aftenen gik, fortalte min bordherre mig praktisk talt det samlede forløb, af hans kones graviditet og fødsel og hans søns dagplejehistorier. Min anden bordherre viste mig billeder af hans yndige lille datter. Intet af dette var overraskende. Jeg smilede og nikkede, udstødte de rette lyde på de rette tidspunkter. Jeg fortalte ikke om min infertilitet - jeg orkede det ikke.

Da samtalen først faldt på graviditeter, var jeg dog nær kløjs i salaten. Begge par var blevet gravide efter 14 dage uden p-piller (fedt hurra tillykke - undskyld mig mens jeg brækker mig) og det grinte vi så lidt (anstrengt) af. Hvorefter min ene bordherre ytrer sætningen: "Folk bør virkelig blive fortalt hvor fertile kvinder er lige efter de stopper på p-pillerne, de tror jo at der vil gå 6 måneder til et år, men 14 dage senere er de jo gravide".
I det øjeblik mærkede jeg min mands hånd omkring min, og han gav den et lille klem. Om det var fordi han ville sige: "det er ok skat, vi ved bedre", eller om det var håbet om at tilbageholde lænkehunden, den spytsprøjtende, rasende, snerrende, blodskummende, rødstrømpede, infertile lænkehund, tør jeg ikke sige. Men det hjalp, og jeg holdt tand for tunge.
Jeg kender ikke disse mennesker, og støder nok næppe på dem igen, før vi når fødselarens bryllup, eller næste runde fødselsdag. Der var ingen grund til at tørre bordet og mandens ansigt af med mit hjerteblod.

Da historien om graviditeten, fødslen, glæden ved sønnens narrestreger begyndte, satte jeg mit indre æggeur igang - hvor længe ville der gå før spørgsmålet kom: "Skal I ikke også snart til at have børn?" Imens jeg lyttede og nikkede kørte mit hoved panisk sætninger igennem, hvad skulle jeg svare? Jeg var blank. Manden havde gang i en diskussion om pauselån og rentesatser, der var ingen hjælp at hente i den retning. Hvad skulle jeg svare?

Fuldstændigt vanvittige indslag om døde potteplanter, hvide møbler og fedtede fingre, ingen plads i bilen, påstande om at tage på jordomrejse hver 14. dag eller decideret had mod alle mennesker under 1 meter dukkede op i mit hoved, men blev alle afvist.... Mine potteplanter har det måske ikke godt men døde er da ikke (endnu), vi ejer kun få hvide møbler, de er fra IKEA, jeg overlever såmænd nok at de får fedtede fingre på sig, vi har en mercedes benz med masser af plads på bagsædet, vi tager ikke på jordomrejse hver 14. dag - og kommer næppe heller til det nogensinde - og jeg ønskede ikke at fremstå som en person der hadede dværge.... Krampegråd og en borddame der haster på toilettet, er heller ikke det svar man forventer til den sætning, så det blev også afvist som en mulighed...... Jeg støvsugede hvert et hjørne af min hjerne for de normale forsvarsmekanismer, men fandt ingen. Jeg begyndte at blive stakåndet af skræk. Nu var han nået til den lidt melankolske stund, hvor han fortalte om hvor glad man blev når den lille purk rakte armene op imod een efter en lang dags arbejde.... Nu kommer det... Hvad skal jeg svare?

Jeg fandt aldrig ud af hvad jeg skulle svare, for spørgsmålet kom aldrig! Jeg fatter ikke hvorfor eller hvordan....? Men det kom aldrig....

6 Comments:

At 8:09 AM, Blogger soesterlystig said...

Jeg plejer bare at sige, at vi skam er i gang... når jeg er i mindre godt humør siger jeg, at det ikke er aktuelt for os! Når jeg er i RIGTIG skidt humør siger jeg, at vi faktisk har prøvet i rigtig mange år, men at det jo altså ikke er lige nemt for alle....
Godt at spørgsmålet aldrig kom, så slap du for at svare på det denne gang. De der komsammen'er de blir bare sværere og sværere hva'? Jeg hader efterhånden at gå til fødselsdag, bryllup m.m. plejede at elske det... hmmm....
Knus

 
At 8:12 AM, Anonymous Anonymous said...

Puh, hvor jeg kender den. Man kan få en hel aften til at gå med at finde på forsvarsstillinger. Jeg kan såmænd begynde på at strikke forklaringer sammen allerede inden vi tager hjemmefra.

Du har vel været så heldig at de to bordherrer var så optagede af sig selv og deres lyserøde liv, da de ikke gad spørge til dig. Heldigvis, denne gang :)

 
At 8:52 AM, Blogger Mira said...

Pyyyha Amocca, heldigt at spørgsmålet ikke kom. Det er slemt nok at lægge øre til historier om alt det man ikke bare sådan lige kan få. Til brylluppet her i weekenden sad jeg også flere gange og frygtede at SPØRGSMÅLET ville komme, men det gjorde det heller ikke for mig.
Nogen gange føler jeg at jeg skal KÆMPE for alting som andre får utroligt let, både mht at få et ordentligt job og selvfølgelig det at få børn. Det er pisse uretfærdigt!!!

 
At 10:15 AM, Anonymous Anonymous said...

Kender det alt for godt.
Jeg har været til mange fødselsdage, bryllupper, barnedåb mv. med venner fra min mands side. Det var sådan at vi på et tidspunkt var det eneste par blandt de 6-7 som ikke havde fået børn endnu, selvom vi var blevet gift. I starten, da alle vennerne begyndte at tale om at få børn og en efter den anden offentliggjorde deres lykkelige omstøndigheder, havde vi stadigvæk gode undskyldninger som lige startet nyt job, først vil giftes osv. Og det var reelt nok for vi ikke havde travlt med at få børn. Senere da vi blev gifte som 31-årige og vil forsøge at danne en familie, gik det ikke som planlagt. Og jeg begyndte at hade de sociale arrangementer med mandens venner. Efterhånden blev det svært at komme op med en god forklaring. Og vi (mest mig) valgte at holde vores problem for os selv. Jeg holdt fast ved den forklaring at jeg vil give min karriere en god chance og fokusere på familie om 2-3 år. Men det blev ikke godtaget og jeg blev på en måde stemplet som en karrierebitch af de andre kvinder. Jeg blev holdt udenfor kvindernes snak, da jeg i forvejen skilte mig ud som værende den eneste med en længerevarende uddannelse og karriereambitioner. Jeg holdte det ud så længe jeg kunne for min mands skyld. Jeg gik igennem adskillige IUI og IVF forsøg og havde det meget svært følelsesmæssigt og tilsidst måtte melde afbud til de barnedåbsinvitationer der dumpede ind en efter den anden fra vennerne der fik deres nr. 2 børn.


I dag er forholdet til min mands venner ikke særlig godt. Der er kold luft imellem os, på trods af at vi siden hen fik en dejlig søn som resultat af 3 ivf forsøg. Da min søn var 7 mdr. fandt jeg ud af jeg var gravid igen, og nu venter vi nr.2.

Nå, men det korte af det lange er: Vi valgte at holde vores problem for os selv for at beskytte mig, og den strategi virkede ikke ifølge min mand, som er ked af at vi ikke ser så meget til hans venner mere. Og jeg synes jeg har gjort hvad føltes rigtigt for mig, og det kostede nogle relationer, men de ville måske alligevel ikke holde i længden.

 
At 11:06 AM, Blogger Spirren said...

Er det ikke mærkeligt. Vi får så meget erfaring i at forsvare os selv med de rigtige svar i forhold til infetiliteten.
Men alligevel bliver det med tiden ikke nemmere.

Vi er hele tiden på stikkerne, for hvornår er det lige, at spørgsmålet eventuelt kommer. Hvornår er det, de kan bringe os derud, hvor vi kommer så meget i følelsesmæssigt ubalance med os selv.

 
At 12:42 PM, Anonymous Anonymous said...

Kære Amocca,

Åh, hvor jeg kender det. Det kan jo ødelægge en hel aften - dels at skulle lægge øre til deres, dels at blive konfronteret med sit eget, og endelig at sidde på kanten af stolen klar med paraderne oppe. Ved snart ikke hvad er er værst - at de spørger eller ikke spørger - det kan godt være frustrerende ikke at kunne lufte svinehunden bare en lille smule, når den har stået og snerret utålmodigt i mit indre en hel aften.....

Til fremmede plejer jeg at sige at "vi arbejder på sagen, og det er jo altid hyggeligt". Det gør dem oftest forlegne nok til ikke at spørge mere ind til det.

Den dur jo desværre kun en vis periode, så det er mere problematisk med folk jeg møder gentagne gange over de år vi har prøvet....

Stine

 

Post a Comment

<< Home




Powered by Blogger