Tuesday, May 10, 2005

Ode til venskabet

Idag skal det handle om venskaber. Der findes mange forskellige former for venskaber - denne type for gensidig samhørighed som vi finder her i blogland, er såmænd også en form for venskab, cybervenskaber tror jeg man kalder det - oh fagre nye verden.

Men der findes også andre venskaber, venskaber ude i den "virkelige" verden, hvor mennesker mødes ansigt til ansigt og ikke blog til blog. Jeg vil ikke prøve at sætte ord på hvilke venskaber der er vigtigst, for de begge vigtige på hver sin måde.

I blogland finder jeg støtte og forståelse på en måde som mine venner i den "virkelige verden" ikke ville kunne give, da de aldrig har stået i situationen selv, og nok heller aldrig kommer til det. Man kunne påpege, at jeg i blogland ikke kender de mennesker jeg snakker med, men det er ikke helt rigtigt. Jeg går sammen med jer, igennem en af de sværeste oplevelser i vores liv. Vi deler følelser, glæder, sorger, op og ned ture - er det ikke det venner gør? Hvad der mudrer grænserne endnu mere er, at jeg faktisk har mødt nogle af jer... og sikkert kommer til at at møde flere endnu.

Venskaber opbygges på grund af et fællesskab af den ene eller den anden art. Måske gik man i skole sammen, måske studerede man sammen, måske var man kolleger eller måske gik man bare altid til de samme fester. Et eller andet har vi alle haft tilfælles med vores venner i tidernes morgen, og det er på denne fælles grund venskabet er opstået.
Men verden ændrer sig, og med den personerne i den. Og det er her venskaber må stå deres prøve. Kan de ændre sig med denne nye situation og stadig eksistere blot i en anden form? Nogle kan, andre ikke. MS, skriver idag om et venskab der langsomt er ved at smuldre grundet mangel på forståelse og gensidig støtte. Den slags gør ondt helt ind i hjertet. Men venskaber er som ægteskaber, i lyst og i nød. Man skal kunne støtte hinanden - også når verden ramler og det hele gør ondt.

Vi her i blogland, er bundet sammen af vores fælles infertilitet, og vores venskaber er nye i den forstand. Vi har ikke kendt hinanden før, så vi har ikke måttet omdefinere venskabet til at passe med denne nye situation. Men selv det vil ændre sig. Vi bliver godt nok aldrig fertile igen, men efterhånden som årene går, vil hvert enkel af os finde nye veje, om det bliver en graviditet, adoption eller et liv uden børn er ikke til at sige, men vores situationer VIL ændre sig... Vil vore cybervenskaber følge med? Det kan kun tiden vise.

Jeg har ikke mange venner ude i den virkelige verden, jeg er en privat person, der ikke ofte deler ud af mine følelser. Dette gør mig svær at komme helt tæt på. Jeg har mange bekendtskaber, men kun få venner. Min allerbedste veninde, har kendt mig siden børnehaveklassen. Vi har fulgt hinanden i alt, også igennem hendes graviditet og min infertilitet. Tanken om at miste hende giver mig åndenød. Jeg priser mig lykkelig for, at hendes smukke datter kom til verden inden alt dette kaos havnede i mit liv, men jeg håber og tror på, at selvom det ikke havde været sådan, at jeg havde fundet styrken til at være der for hende, som hun har været der for mig.

Til hende, min familie og mine andre venner vil jeg gerne sige tak. Tak til dem, for tålmodigt at have siddet igennem mine rablende monologer, for at have lyttet til mine skuffelser og mine sorger, for forsigtigt at have forsøgt sig med råd og vejledning, for at have trådt mig over tæerne og gjort mig mere ondt, men mest af alt for at have prøvet at forstå! For deri ligger vigtigheden i et venskab - i forsøget! Forsøget på at forstå. Ikke nødvendigvis at de forstår 100% blot det at de prøver....

5 Comments:

At 3:46 PM, Anonymous Anonymous said...

Jeg tror at dine venner er heldige med at have dig - Både de 'virkelige' og de virtuelle :)

 
At 8:20 PM, Blogger Mira said...

Vi er glade for at have dig her også Amocca.
Kender godt det med at være "reserveret". Jeg har også kun få meget nære veninder som jeg har kendt lige siden børnehaveklassen og nogen enkelte fra studiet. Jeg er også virkelig bange for at miste dem da de fleste af dem er gravide, meget sandsynlig snarligt gravide eller har fået børn.
Det kan godt føles lidt ensomt ind imellem og så varmer det at have nogen blogvenner i samme båd :-) Midlertidigt venskab eller ikke.

 
At 9:24 PM, Blogger Spirren said...

Et eller andet siger mig, at mit liv i blogland ikke kun er for en periode, den vil fortsætte på en eller anden måde....

Iøvrigt, når vi nu alle har fået vores barn/børn, så fortsætter vi da videre i en mødregruppe ik`eller en netgruppe skulle det måske hedde....

Med dig på vejen vil jeg da også gerne give dig et varmt tak for din støtte og netvenskab søde Amocca.

 
At 11:34 AM, Anonymous Anonymous said...

Hej Amocca

Et godt venskab skal være jævnbyrdigt. Kommer der for meget ubalance mellem vennerne i længere tid begynder fundamentet for venskabet at skride. Ubalancen kan komme hvis den ene part ”har” noget, der enten giver den anden part en følelse af utilstrækkelighed, misundelse eller strider mod den andens værdier.
Jeg har to veninder (ikke de tætteste, men dog alligevel close) – de er begge single og har ingen børn.
Den ene har aldrig ønsket sig mand og børn. Hun er glad for sit liv, rejser meget, tager forskelligt arbejde lige fra højtbetalte job til tjener på en kaffebar. Har forskellige eksotiske kærester efter behov. Vi ses ikke så tit, men når vi gør, har vi det rigtig godt sammen. Vi kan sagtens se værdien i den andens liv, men ønsker ikke at bytte for noget i verden. Vi kan også tale om de problemer vi hver især har i vores liv. Vi har et jævnbyrdigt forhold i god balance.
Min anden veninde ønsker sig mere end noget andet mand og børn, men har ingen af delene. Hun er ved at blive desperat og bitter. Forholdet til hende er begyndt at blive anstrengt, for mit vedkommende fordi jeg har dårlig samvittighed når vi er sammen. På den ene side vil jeg gerne være dér og støtte, på den anden side er ubalancen i forholdet til tider så stor, at jeg mest af alt har lyst til at løbe skrigende væk! Da jeg fødte min 1. datter, optrådte hun direkte uforskammet på barselsgangen, og jeg var rasende! Kan jeg forstå hendes smerte og sorg? JA! var jeg dybt såret over hendes opførelse? JA! (I kan nok se ligheden fra M.S. historie) Et mærkeligt og ubehageligt dilemma.
Jeg har seriøst overvejet at droppe forbindelsen, men er dog kommet på andre tanker. Heldigvis har jeg haft en god snak med min veninde, men vejen frem er på en eller anden måde at omdefinere grundlaget for vores forhold, så det kan komme i balance igen – men jeg har stadig ikke helt fundet ud af hvordan!

Kh. Anina

 
At 8:27 PM, Anonymous Anonymous said...

Os der ikke selv ku' vælge er ret heldige med, at det netop var dig, der blev en del familien! Keep smiling!
Knuzer

 

Post a Comment

<< Home




Powered by Blogger