Sunday, August 17, 2008

Tilykke, det virker!

Det er jo ikke nogen hemmelighed mere, at det ser ud til at nedskæringerne i Region Midt vil ende med at lukke de 2 største af regionens 3 fertilitetsklinikker, deriblandt Skejby. Og jeg er rasende, vred og afmægtig. Ikke fordi det berører mig længere, men fordi jeg synes det er så pisse uretfærdigt og kortsigtet for at sige det på godt jysk.

Man åbnede op for ægdonation i 2007, man brugte tid, kræfter og ressourcer på at forsøge at få et register sat op på Skejby, og nu skal det så bare lukkes ned igen?

Man har tænkt sig at lukke den eneste klinik i jylland der tilbyder ægsortering, stakkels de par der pludselig kommer i klemme der. Det vil jo være en voldsom belastning i tabt arbejdsfortjeneste og kørsel (to ting som regionen iøvrigt også ender med at skulle betale for via §56 ordningen).

Man har tænkt sig at lukke en fertilitetsklinik på et undervisningshospital, hvor vanvittigt er det? Skal Århus virkelig stå i den pinlige situation at være det eneste universitetshospital i Norden uden mulighed for at tilbyde fertilitetsbehandling? at forske i det og lære det fra sig? Hvad blev der af de bevingede ord om Danmark som et førende land indenfor forskning og viden?

Politikerne i Region Midt har grangiveligt regnet ud at de vil spare en forfærdelig masse millioner ved at sammenlægge klinikkerne, og besparelsen skal findes i det utopiske håb, at de barnløse vil søge i det private istedet...

Det kommer ikke til at ske hvis I spørger mig. Nogen vil nok, da ventelisterne jo vil ende ude i det groteske, hvis samtlige patienter i region Midt skal sluses igennem Brædstrup.... Men de fleste vil søge til klinikkerne i naboregionerne og dermed skabe øges pres og ventetid på klinikkerne der.... og regningen på disse behandlinger? Ja, de bliver jo sendt direkte tilbage til Region Midt.... Så det er jo en fup-besparelse, der ser fint ud på papiret, men som ikke holder en meter i virkeligheden...

Skejby har årligt ca. 12.000 konsultationer om året. Og modtager ca. 600 nye henvisninger hvert år. Jeg kender ikke tallene for Skive, men lad os bare sige det er det halve.... Det er saftsuseme mange mennesker der pludselig skal køres igennem Brædstrups døre...

Og hvad med kompetencerne, specialisterne, flyttes de med? Eller ender de i de private system?

Det er så "nemt" at skære fertilitetsklinikkerne væk, for det er jo en relativ lille befolkningsgruppe det rammer. Det er en gruppe der ikke er "rigtigt" syge, så der kommer ingen lig på bordet som Ekstra Bladet kan mæske sig i.
Og de fleste af gruppen har ikke synderligt lyst til at stå offentlig frem, så på den måde slipper man for en hel del ballade....

Men for fanden da, hvor er det kortsigtet! 7% af en fødselsårgang kan i øjeblikket takke fertilitetsklinikkerne for at de overhovedet blev til. Og jeg tvivler på at denne procentsats vil falde i de kommende år.
Vi skal være taknemmelig for indvandringen i dette land, for ellers ville vi langsomt dø ud som nation, vi føder ikke nok børn til at opretholde vores befolkningsgrundlag, og med tiltag som disse, kan man med held evt. barbere en procentsats mere af fødselsraten...

Jeg er så vred og skuffet, at jeg slet ikke ved hvad jeg skal sige (og dermed også har problemer med at formulere mig på skrift), andet end jeg er glad for at jeg ikke længere skal i behandling via det offentlige....

Havde der været tvivl i mit sind om hvorvidt jeg skulle tage bjørnetjenesten eller ej, så er den tvivl da vasket væk nu.... Så tillykke til Region midt, det virker tydeligvis, I har hermed potentielt sparet et par tusinde kroner på mig....

Labels:

13 Comments:

At 1:28 AM, Anonymous Anonymous said...

Sikke et fedt indlæg. Det behøver ikke altid være så fint og poleret det hele.
Jeg ved det ikke er en trøst, men vil alligevel sige, at det ikke kun rammer de barnløse. Vi er en udsat gruppe både før, under og efter(for dem der kommer igennem).
Men det rammer desværre alle. Danmark er ikke længere et socialt ansvarligt land med plads til diversiteter.
Det er en sniger udgave af "die Endlösung" og måske er vi bare blevet for materialistiske til at se, hvor slemt det er blevet. At drage omsorg for og prioritere de syge, svage, infertile o.a. ville nok koste noget af vores levestandard. Og det tror jeg ikke danskerne vil af med.
Vi vil hellere uddø end opgive fladskærmen.
Vi tænker kortsigtet og gennem behovstilfredsstillelse. F.eks. Hvorfor behandle de handicappede godt? Hvis vi signalerer at det er et elendigt liv, vælger flere fosterdiagnostik og termination. Eller hvorfor hjælpe de barnløse? Hvis det kun bliver for de velstillede, får vi nok færre børn, men større kvalitet.
Fælles for begge dele er en enorm besparelse for den offentlige økonomi. På kort sigt!

Men hvem er de handicappede og de svage, når der er ryddet ud? De tykke, de gamle - eller en dag dem under 1.60 m?
Hvem skal føde børn, når de samme velstillede mennesker bliver mere og mere infertile?

Jeg synes fremtiden ser dyster ud. Ikke bare for infertile, men for alle der ikke kører på 100% i livsregnskabet.
Problemet er vel mere end noget andet, at vi ikke holder sammen. Vi er så utroligt dygtige til at føle, at vores specielle problem er vigtigere end andres. Holdt vi bare sammen i de små grupper, blev vi nok store. Så skidt med om nogle ikke vil stå frem. Bare de står bag.
Det handler om social ansvarlighed. Om at stemme rigtigt og om at være aktiv i dannelsen af et bedre samfund. At skabe debat er starten. Tak fordi du startede, Amocca.

Tanker, Madre D A

 
At 12:27 PM, Anonymous Anonymous said...

Kære Amocca
Min kommentar har ikke så meget med dit indlæg at gøre. Jeg vil bare gerne sige tak!
Tak fordi du gennem de seneste år har sat ord på alle de følelser, som jeg selv har, men som ikke kan komme ud af min mund eller tage form i bevidste tanker. Du ser ud til at være kommet langt. Meget længere end jeg selv er efter tre år i behandling. Men selvom du selv er et andet sted nu, end du var for to år siden, så virker dine ord fra år tilbage stadig. De lever deres helt eget liv - og tænk - i dag har ordene fået et andet menneske til at tænke denne befriende tanke: "Der er et andet menneske, der har haft det som jeg." Jeg har først fundet din blog i dag - men jeg vil vende tilbage og lede efter de ord, der gør mig bare en lille bitte bitte smule mindre ensom.
Kærlig hilsen Line

 
At 2:33 PM, Anonymous Anonymous said...

Hmm... jeg tror faktisk, at vi sætter vores kryds samme sted Madre D A
og Amocca - eller ihvertfald på den samme side for midten.

Derud over tror jeg heller ikke, vi er ret meget mere enige.

Der skal spares og dét er Regioner nød til at tage alvorligt. Jeg tror ikke de sidder og siger, nåh, hvem skal vi tvære ud i dag...

Regeringen har et problem ved at tænke kortsigtet, ingen regering har turde at tænke langsigtet, ingen har vovet pelsen uanset side. Men jeg tror faktisk, at de fleste helt alminelige mennesker i Danmark, har luret at det er vejen frem. Men så længe regeringen sender de signaler og udsteder de regler de gør, kan Regioner ikke gøre så meget mere.

Dér hvor vi reelt bør rystes, rystes i vores grundvold, er fx. hospitalerne, hvordan de forvalter den lille pose penge, de så får. Fx. at indlægge en rask person med flimmer for øjnene, der er i arbejde, indlægge persnonen i 5 dage, får at gå og vente på en akut CT-scanning. Personen flimren for øjnene er længe overstået allerede i 1. indlæggelsesdøgn. Det koster omkring 20.000 kr - istedet for at sende personen på et privathospital og få scanningen, så havde det UNDER 4.000 kr. Det er hvad det koster for hospitalet, så skal vi lægge oven i at personen er sygemeldt fra sit arbejde, bekymringerne for personen som bare går og venter osv. osv.

Eller man bygger en Helikopterlandplads på Hvidovre Hospital til 20 mill. også kort efter flytter Barndsår afdelingen til Rigshospitalet, som på det tidspunkt, kun kunne gøre brug af Fælled Parken på det tidspunkt, så det tager mindst 45 minutter at komme med patienten med udstyr og læger osv. over på fx. brandsår, traume, hjerte- eller neonatal afd. OG hver kan skal brandvæsnet også rykke ud, fordi det ikke var en optmal landeplads - hvad mon det har kostet pr. landning - og det system har kørt i flere år op mod 10 år.
(Skal siges at der nu er bygget landplads ovenpå Riget nu).

Eller at ambulatorierne på Riget skal spare, så de skal tage flere patienter igennem, men der ansættes ikke flere ansatte, men der er heller ikke flere rum til at putte patienterne ind i - men der står hele afdelinger tomme, fordi det koster penge her og nu at åbne dem for at køre de flere patienter ind... Og her har jeg slet ikke talt om ventetiderne for patienter med livstruende sygdomme, det er kun folk med "kedelige" sygdomme som lammelse fra halsen og ned, sklerose osv. osv.

Jeg kan godt være enig med dig Amocca i, at man måske skulle have lukket et andet end Skejby, netop fordi de har et stort optageområde, ligger centralt i Jylland og er startet en del projekter op, som har kostet penge, de kan føles lidt spildte nu. ...hvad angår lægerne, så er de allerede i det private, de er begge steder indenfor alle specialer.

Jeg sidder i dag som sygeplejerske i en Sundhedssikring og kan se alle mine gamle overlæger fra Riget arbejder ved siden af på Hamlet, Center for Rygkirurgi osv. osv.

Jeg kunne ikke holde ud af være i det offentlige og se hvordan de skalter og valter med den lille pose penge det får til rådighed. Dem som sidder på pungen bruger f.... ikke hovede...!!!

Jeg har oplevet til fester at møde chefer fra det offentlige regi, blive forarget, når de hører hvad jeg arbejder med. De mener nemlig at det er det private marked der udsulter det offentlige for penge ... Men min kommentar på dét område, ville fylde en lille bog, så ..... Men én ting jeg vil nævne, at køre et hospital er en forretning. I privat regi er man ikke bange for at tale om det, vide det og tænke det - men i offentlig regi er det fyfy - men det er bare en forretning som alt andet...

 
At 9:23 PM, Blogger Mira said...

Jeg kan sgu heller ikke forstå at fertilitetsklinikken i Skejby måske skal lukkes (mine to guldklumper er lavet derude). Det er en skandale! At Danmarks 2. største by ikke skal have en offentlig fertilitetsklinik det er da godt nok en mærkelig beslutning. Især når antallet af par med fertilitetsproblemer bare stiger og stiger...Det hænger bare ikke sammen! Men som du også skriver hænger det måske sammen med den generelle offentlige holdning til problemer med fertiliteten; det er et privat luksusproblem.....Det er desværre bare ikke rigtigt da vi danskere jo føder færre børn end der skal til for at opretholde befolkningstallet. Hvis behandlinger kan bidrage til at opretholdet fødselstallet hvorfor så skære ned - Jamen jeg forstå det bare ikke!

 
At 12:11 AM, Anonymous Anonymous said...

Da jeg havde undervisning i gynækologi og obstetrik under medicinstudiet, havde vi en virkelig god underviser i Hillerød Fertilitetsklinik. Han fremlagde fertilitetsproblematikken i en 2x2 tabel, hvor der på den ene side var +barn/-barn og på den anden side frivilligt/ufrivilligt. Hvis man har frivilligt har/får børn, hjælper det offentlige med jordermoder besøg, fødsel på hospital osv. Hvis man frivilligt er uden barn, ja så hjælper det offentlige med prævention f.eks. foretages sterilisation på det offentliges regning. Hvis man er ufrivilligt gravid, så er der mulighed for provokeret abort i det offentlige regi. MEN hvis man er ufrivilligt barnløs, så er der 3 forsøg i det offentlige system, og herefter er det et personligt anliggende uden for offentligt regi. Det er da underligt, at man har valgt at hjælpe de 3 første grupper, men kun i begrænset omfang den sidste. Tænk hvis der kun blev tilbudt provokeret abort 3 gange, og herefter måtte man i det private, hvis man ville have endnu en abort? Det er jo absurd, men åbentbart ikke når det gælder ufrivilligt barnløse.

 
At 9:13 PM, Blogger QVINDEN said...

Forstår til fulde din holdning vedr. lukningen af fertilitetsklinikken i Region Midt. Er selv borger i regionen - og jeg kan fortælle dig, at min oplevelse lige nu er, at det er laveste fællesnævner, der kommer til at lægge niveauet. Desværre ...

 
At 12:46 PM, Anonymous Anonymous said...

Tak for et dejligt spidst indlæg. Har du overvejet at sende det ind til en avis som læserbrev? Det ville komme ud til mange på den måde, og jeg synes beslutningen om at lukke Skejby fertilitetsafdeling mildets talt fortjener lidt modspil.

Og til Louise: Det var da en virkelig fin måde at stille ulighederne op. Den vil jeg helt sikkert bruge engang hvor nogen stiller sig uforstående...

Tak begge to.

 
At 7:54 PM, Blogger Frøkenhat said...

Er også region midt-borger og fortørnet over spareforslaget. Af alle de grunde du nævner.

Og samtidig tænker jeg, at det er (endnu) en skævvridning af samfundet, hvor de rige/ressourcestærke får bedre muligheder end andre. For jo, jeg skulle nok finde ud af at køre de 100 km til behandlingen, eller finde de tusindvis af kroner til en privat behandling. Men er ret sikker på, at det ikke ville være en smal sag for alle. Ret sikker på at en tur til Brædstrup fra min ende af regionen kunne være uoverskuelig, hvis man for eksempel ikke har bil - det er jo ikke kun en enkelt eller to gange, man skal af sted. Også ret sikker på, at min arbejdsgiver ville lide endnu mere end hidtil, fordi jeg pludselig blev nødt til at tage en hel dag fri frem for nogle timer, når det blot handlede om en scanning.

Og ventelisterne - tør slet ikke tænke på dem. Og specialisterne fra de andre klinikker, som pludselig ville søge andre fagområder og udfordringer og dermed forsvinde ud fra området. Og, og, og...

Har mange indvendinger. Og er meget frustreret. Dybt uenig i det forslag. Og tror det vil få meget, meget uheldige følger...

 
At 8:02 AM, Anonymous Anonymous said...

Men hvorfor ikke lukke Skejby? Argumentet om at den næststørste by da skal have en klinik er da ikke særlig holdbar, når man tænker på at klinikken i Skive ikke alene er den eneste der er ISO certificeret i hele landet, men den har også landets bedste resultater. Hvorfor er den truet af lukning? Næ - få Bent Hansen sendt til USA på en enkeltbillet, han har intet godt gjort for andre byer end Viborg. Nu er det så ikke kun Skive og Kjellerup der kommer til at lide under hans overherredømme, men hele Region Midt. Velkommen til den virkelighed vi har levet med i mange, mange år :o(

 
At 7:41 AM, Blogger Don G. said...

Så kom det på landsækkende TV:
http://nyhederne.tv2.dk/video/index.php/nodeId-15136752.html

Lad os håbe de tager en fornuftig beslutning i Regionen i dag, selvom man frygter det værste!

 
At 10:32 PM, Blogger Fru Larsen said...

Jeg kan ikke være mere enig.

Da jeg har fulgt lidt med på sidelinjen i et stykke tid - og du faktisk er den der har inspireret mig til at lave min egen blog, har jeg tilladt mig at linke til din blog fra min egen side (tankernu.blogspot.com) - håber det er ok.

 
At 12:08 PM, Anonymous Anonymous said...

Det ser ud til, at de rent faktisk har taget en fornuftig beslutning... og dermed blev du ikke sparet for tvivlen alligevel... Glæder mig til at høre nyt fra din blog!

 
At 7:52 PM, Anonymous Anonymous said...

Som du nok har set, så bliver Skejby ikke lukket alligevel! Juhuuu, vi skal nemlig igang igen

 

Post a Comment

<< Home




Powered by Blogger